fbpx

Fokus på trivsel hele døgnet hos kognitivt team i Ballerup Hjemmepleje

Hos Team 3 i Ballerup Hjemmepleje er der travlt. Der er medarbejdere på arbejde døgnet rundt, som hjælper borgere, der lider af psykisk sygdom og demens. Det kan være rigtig hårdt i perioder. Dagvagten Helene og aftenvagten Anne bruger begge ”Min Arbejdsdag” til at tjekke ud, når deres vagt slutter og til at sparre og skrive med deres kollegaer, som de sjældent møder i løbet af vagten. Selvom både Helene og Anne var langsomme til at komme i gang med Min Arbejdsdag, så er det nu blevet en naturlig del af hverdagen for dem begge.
kognitivt team ballerup skaber trivsel i hjemmeplejen med min arbejdsdag
Alle teams i Ballerup Hjemmepleje bruger Min Arbejdsdag og har gjort det siden 2019 i over fire år nu. Helene har arbejdet i Team 3 i fem år, mens Anne blev ansat juni 2020.

Selvom Helene og Anne arbejder henholdsvis dag og aften, så er kerneopgaven den samme: at hjælpe den enkelte borger til et værdigt liv. Som mange andre i sundhedssektoren, så oplever de ofte et presset arbejdsmiljø, hvor bekymringerne fra arbejdet nogle gange følger med hjem. Her hjælper Min Arbejdsdag til at afslutte og parkere dagen, inden man går ud af døren:

Jeg kan godt lide at bruge Min Arbejdsdag, for jeg får sat et godt punktum på dagen. Når jeg har skrevet mine ting inde i Min Arbejdsdag, så har jeg fri,” fortæller Helene.

I Min Arbejdsdag bedømmer medarbejderen hver dag sin arbejdsdag på en fem-farveskala, der går fra grøn over gul til rød. Medarbejderen kan derudover vælge at tilføje en kommentar, som kan deles med resten af ens team. Der kan også sendes et anerkendende skulderklap til en kollega, hvilket er en god hjælp, hvis der for eksempel er for travlt på arbejdet til, at man kan nå at sige det, eller hvis man ligesom i Team 3 er fordelt på forskellige vagter.

Min Arbejdsdag som dagbog

For Helene og Anne fungerer Min Arbejdsdag som en slags dagbog for deres arbejde. Det er herinde de kan skrive, hvordan dagen er forløbet, og om det har været en grøn, gul eller rød dag:

Jeg bruger det som en dagbog, kan man sige. Hvordan har jeg haft det i dag, hvad for nogle relationer har jeg haft, har jeg haft nogle gode relationer til borgerne?” fortæller Helene.

De vælger ofte at dele dagen med deres kollegaer, blandt andet når de er ekstra tynget:

For eksempel hvis man har haft et par dårlige dage, så kan man skrive ”Jeg er ikke så kvik i dag, så bær over med mig,’” forklarer Helene. På den måde hjælper Min Arbejdsdag teamet med at være opmærksomme på hinanden og arbejdsopgaverne.

Selvom teamet er spredt på tværs af dag-, aften- og nattevagter, så kan Tina stadig følge med i trivslen ved hjælp af Min Arbejdsdag. Ifølge Anne og Helene er Tina også god til at reflektere over det, der bliver skrevet, og hun motiverer medarbejderne til at bruge det: ”Hun svarer tilbage ”Godt du deler,’” bekræfter både Helene og Anne.

Jeg kan godt lide at bruge Min Arbejdsdag, for jeg får sat et godt punktum på dagen. Når jeg har skrevet mine ting inde i Min Arbejdsdag, så har jeg fri.

En god vane, der giver mening i hjemmeplejen

I Team 3 har de brugt Min Arbejdsdag i to år. Selvom det er ved at være lidt tid siden, kan både Helene og Anne stadig huske, hvordan det var at komme i gang med Min Arbejdsdag:

Jeg var meget sådan ”Hvorfor skal de vide det?”-agtig. Jeg syntes det var mærkeligt at spørge mig om, hvordan jeg synes min dag havde været,” fortæller Helene.

Anne derimod glemte at bruge det dagligt. Hun fortæller, at der nogle gange kunne gå næsten en uge før hun fik fulgt op i Min Arbejdsdag. Men jo mere de brugte det, jo mere gav det mening for dem. I dag bruger de begge Min Arbejdsdag hver eneste dag:

Når man kom tættere og tættere på det, så synes jeg egentlig, der var fornuft i det. Det gav noget mening,” siger Helene.

De fortæller begge, at de godt kan lide at bruge Min Arbejdsdag, da det hjælper dem med at få udtrykt, hvordan de har det:

Jeg beskriver om jeg har haft gode dage eller dårlige dage. Nogle gange er der rigtig meget pres på, og andre gange så kører det bare,” som Anne forklarer.

Anne tilføjer desuden, at når de oplever ekstra travlhed og pres, så sørger de stadig for at rose hinanden. Anerkendelse for ens faglighed er nemlig vigtigt, især man når man i Ballerup Hjemmepleje har medarbejdere, der arbejder døgnet rundt:

Vi formår at rose hinanden igennem Min Arbejdsdag med skulderklap og ved at skrive ”Godt gået,’” fortæller hun.

Selvom deres opstart med Min Arbejdsdag var langsom i forhold til TeamEffects andre kunder, så har de for længst indhentet det tabte, og de mener begge det er et vigtigt redskab til at skabe trivsel i hjemmeplejen. Deres råd er, at man bare skal i gang og prøve det, da det giver mening at bruge – både fagligt og socialt.

Scroll to Top

Book online demo af Hændelseslog

Udfyld formularen og bliv kontaktet af TeamEffect og få en uforpligtende demo af værktøjet “Hændelseslog” til nem registrering af hændelser.